
Νομίζω ότι δε θα ξεχάσω ποτέ την απέχθεια που μου προκαλούσαν οι δάσκαλοί μου στο λύκειο όταν ανέλυαν και σχολίαζαν ποιήματα ή λογοτεχνικά κείμενα, έχοντας μάλιστα μια "επιστημονική" βεβαιότητα και σιγουριά για τα λεγόμενά τους. Θυμάμαι ότι εκείνες τις στιγμές ήθελα όσο τίποτα να βγει ο Ρίτσος μέσα από το βιβλίο και να τους ξεμπροστιάσει. Ήθελα, ίσως, να τους πει ότι γράφοντας τη "Σονάτα" δεν είχε στο νου να θίξει τη βαθιά θλίψη του ανθρώπου καθώς πιέζεται από το χρόνο, πνίγεται από το χρόνο και χάνει τη γλυκιά παντοδυναμία της νιότης, αλλά εμπνεύστηκε από μια περιπτερού της γειτονιάς που γούσταρε το μικρό του ανηψιό. Από τότε ήταν που υποσχέθηκα να μη πέσω κι εγώ σ'αυτήν την παγίδα. Ό,τι ερμηνεία έδινα σε δημιουργήματα τέχνης θα ήταν προσωπική και θα έμενε για τον εαυτό μου. Επειδή, όμως, η ζωή είναι άτιμη και ο θεός (?) γελάει με τις υποσχέσεις των ανθρώπων, με εκδικήθηκαν αμφότεροι. Δεν πάνε μια εβδομάδα τώρα που, με δικό τους σχέδιο, έκαναν κάποιον να με ρωτήσει τί σημαίνει το τραγούδι για το οποίο θα σας μιλήσω σήμερα. Πρόκειται για το "San Michele" του Θ. Παπακωνσταντίνου και η αλήθεια είναι ότι το έχω ακούσει αρκετά και έχει σημάνει πολλά ώστε να μπορώ να μιλήσω γι'αυτό. Μαζί του και, ταυτόχρονα, σε αντιδιαστολή με αυτό θα μιλήσω και για μία ταινία, αυτή που αποτέλεσε κύρια αιτία ύπαρξης του ίδιου του τραγουδιού. Πέφτω κι εγώ, λοιπόν, στην παγίδα. Με μία διαφορά από τους δασκάλους μου, όμως. Εγώ θα μιλήσω μόνο για το τί σημαίνουν το δημιουργήματα για μένα, άντε και για το τι θα ήθελα να σημαίνουν για εκείνον που ήταν το αρχικό μου ερέθισμα.
Το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από ταινία, αλλά δεν είναι ένα τραγούδι για την ταινία ή με ερέθισμα την ταινία. Είναι μία νέα διαπραγμάτευση των νοημάτων της ταινίας. Ο Θανάσης δε συμπονά απλώς τον ήρωα. Αφουγκράζεται και κατανοεί σε βάθος το δράμα του ανθρώπου που κυριολεκτικά δίνει τη ζωή του για τα ιδανικά του. Μιλάει για έναν άνθρωπο που επιστρέφει με θέρμη στον κόσμο για να διεκδικήσει όσο άφησε μισά. Βρίσκει, όμως, έναν κόσμο διαφορετικό από εκείνον που άφησε πίσω του. Δεν είναι αυτός που άλλαζε, είναι ο κόσμος γύρω του. Σε αντίθεση με τους σκηνοθέτες το βάρος δεν πέφτει στην πορεία του ατόμου που μένει πίσω από την εποχή του, αλλά στο πλαίσιο που φθείρεται. Είναι οι "νέες εποχές" που τον κάνουν "κρετίνο", δεν είναι κρετίνος από μόνος του. Πιθανότατα, όπως και οι σκηνοθέτες, ο Θανάσης, μέσα από την αντιμετώπιση του ήρωα, να παίρνει θέση στο ιδεολογικό ζήτημα αναρχικός ή φιλοσοφικά και ταξικά οργανωμένος αγώνας ανατροπής.
Ωστόσο, για μένα η ταινία και το τραγούδι θίγουν κάτι πολύ σημαντικότερο από το δίλημμα αυτό. Το βασικό τους σημείο είναι η σχέση του ατόμου με τον κόσμο και την ιστορία, και κυρίως η κατεύθυνση αυτής της σχέσης. Δομούν τον κόσμο μας και την ιστορία αυτού τα άτομα, τόσο κατά μονάδες όσο και σε σύνολα, ή ο κόσμος υπερβαίνει την έννοια του ατόμου, ίσως ακόμη και του συνόλου, κάνοντάς τα πιόνια της εξελικτικής του πορείας? Μπορεί ένα πρόσωπο να έχει ουσιαστική θέση μέσα στον κόσμο και να επιδράσει με τις ιδέες του και τις πράξεις του σε αυτόν ή είναι απλώς μαριονέτα σε έναν κόσμο που ούτως ή άλλως θα τον ξεπεράσει, σε μία ιστορία που θα τον αφήσει πίσω? Ακόμη κι αν κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος δέχεται την απροσδιοριστία του σύμπαντος, κατά πόσο μπορεί να δεχτεί μία σχέση απροσδιοριστίας μεταξύ ατόμου και ιστορίας? Στα συγκεκριμένα έργα οι δημιουργοί δομούν ήρωες που η ιστορία του αφήνει πίσω. Αλλά με διαφορετικό πρόσημο. Στην ταινία παραιτείται ένας άνθρωπος. Στο τραγούδι αγανακτεί ένα σύμβολο.
Μου αρέσει (ο τρόπος που ερμηνεύω τ)η στάση του Θανάση. Είναι ρομαντική, σου δίνει ελπίδα. Αλλά από την άλλη, ίσως να είναι απλώς προσωπική, να μου δίνει ελπίδα. Άντε και στο ερέθισμα του άρθρου. Σταματω εδώ, πρίν ο Θανάσης πεταχτεί από την οθόνη και μου ζητήσει εξηγήσεις, πριν οι Taniani πάρουν το πλοίο προς Ελλάδα για να λογαριαστούμε.
Ίτυλος
Υ.γ.: Το σιγοτραγουδάω συχνά...
Εξαιρετικό post!! Σε ευχαριστώ!! ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα΄σαι καλα ;)
ΔιαγραφήΠιστεύω ότι είναι παράληψη να μην αναλογιστούμε την ερμηνεία που πηγάζει από το διήγημα του Τολστόι για την ιστορία και τον χαρακτήρα, όντας εμπνευσμένοι από αυτό οι αδερφοί Ταβιάνι. Ίσως αυτό να έκανε το άρθρο πιο ολοκληρωμένο. Δυστυχώς δεν το έχω διαβάσει ακόμα για να μπορέσω να βγάλω δικά μου συμπεράσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφή